הסכם גירושין הוא מסמך משפטי המסדיר את כלל ההיבטים הנוגעים לסיום קשר הנישואין בין בני זוג. ההסכם כולל את ההסכמות שהושגו בין הצדדים בנוגע לנושאים כמו חלוקת רכוש, משמורת ילדים, מזונות והסדרי ראייה. הסכם זה נועד להבטיח כי תהליך הגירושין יתנהל בצורה מסודרת ושקופה, תוך מניעת מחלוקות עתידיות. במאמר זה נבחן את המרכיבים החיוניים של הסכם גירושין בישראל, ונבהיר את הדרכים לאכיפת ההסכם.
מרכיבים חיוניים בהסכם גירושין
- חלוקת רכוש הסכם הגירושין צריך לכלול סעיפים המסדירים את חלוקת הרכוש המשותף שנצבר במהלך הנישואין. חלוקת הרכוש יכולה לכלול נכסים, חשבונות בנק, השקעות, נכסי נדל"ן, רכבים ועוד. בהתאם לחוק יחסי ממון בין בני זוג, תשע"ג-1973, הרכוש שנצבר במהלך הנישואין מתחלק באופן שווה בין בני הזוג, אלא אם נקבע אחרת בהסכם ממון. בהסכם הגירושין ניתן גם לקבוע כיצד יחולק הרכוש באופן שאינו שווה, בתנאי שהצדדים מסכימים לכך.
- משמורת והסדרי ראייה המשמורת והסדרי הראייה הם מרכיבים מרכזיים בהסכם גירושין כאשר ישנם ילדים משותפים. ההסכם חייב להגדיר מי מההורים יהיה ההורה המשמורן, כלומר, מי יישא באחריות העיקרית לגידול הילדים. כמו כן, ההסכם צריך לכלול הסדרי ראייה, כלומר, מתי ואיך ייפגש ההורה הלא משמורן עם הילדים. ניתן לכלול בהסכם גם הוראות לגבי חינוך הילדים, בריאותם והחלטות חשובות אחרות הנוגעות לרווחתם.
- מזונות ילדים מזונות ילדים הם סכום כסף שנקבע בהסכם ומיועד לכיסוי הוצאות הקיום והצרכים של הילדים. ההסכם חייב לכלול את סכום המזונות, מועד התשלום, ומשך התשלומים. בישראל, חובת תשלום המזונות מוטלת בדרך כלל על האב, אך ההסכם יכול להגדיר חלוקה שונה של תשלום המזונות בהתאם להסכמת הצדדים ולנסיבות המיוחדות של המקרה.
- מזונות אישה במקרים מסוימים, ההסכם עשוי לכלול סעיפים הנוגעים למזונות אישה. מזונות אישה הם תשלומים שאחד מבני הזוג עשוי להידרש לשלם לשני לתקופה מסוימת לאחר הגירושין, במקרים בהם קיימת תלות כלכלית. ההסכם יכול לקבוע את גובה המזונות ואת משך הזמן שבו יימשך התשלום.
- חלוקת חובות הסכם הגירושין חייב לכלול גם הוראות לגבי חלוקת החובות המשותפים של בני הזוג. החובות יכולים לכלול הלוואות, משכנתאות, חובות כרטיסי אשראי ועוד. יש לקבוע מי יישא באחריות לפרעון החובות וכיצד הם יחולקו בין הצדדים.
- זכויות סוציאליות ופנסיה במסגרת הסכם הגירושין ניתן לקבוע כיצד יחולקו הזכויות הסוציאליות והפנסיוניות שנצברו במהלך הנישואין. מדובר בזכויות כמו קרנות פנסיה, קופות גמל, ביטוחי מנהלים וזכויות אחרות המגיעות לבני הזוג. ההסכם יכול לקבוע חלוקה שווה של הזכויות או הסדר אחר שהצדדים הסכימו עליו.
- הוראות נוספות הסכם הגירושין יכול לכלול סעיפים נוספים המותאמים לצרכים הספציפיים של בני הזוג. לדוגמה, ניתן לכלול בהסכם הוראות לגבי שימוש ברכוש מסוים, תנאי מגורים, חינוך ילדים, ועוד. כמו כן, ניתן לכלול בהסכם סעיפים המתייחסים למנגנוני יישוב סכסוכים בעתיד.
אכיפת הסכם גירושין
- אישור ההסכם בבית המשפט או בבית הדין הרבני כדי שהסכם הגירושין יהיה בעל תוקף משפטי מחייב, יש להגיש אותו לאישור בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. לאחר אישור ההסכם, הוא הופך לפסק דין לכל דבר, והוראותיו ניתנות לאכיפה משפטית. בית המשפט או בית הדין בודקים האם ההסכם נחתם בהסכמה חופשית והאם הוא משקף את טובת הילדים, במידה וישנם ילדים מעורבים.
- פנייה להוצאה לפועל אם אחד מבני הזוג אינו מקיים את הוראות ההסכם לאחר אישורו, הצד הנפגע יכול לפנות להוצאה לפועל כדי לאכוף את ההסכם. לדוגמה, במקרה של אי תשלום מזונות, ניתן לפתוח תיק בהוצאה לפועל כדי לגבות את הכספים המגיעים בהתאם להסכם.
- שינויים בהסכם במקרים מסוימים, ייתכן שיידרש שינוי בהסכם הגירושין עקב שינוי נסיבות. השינויים יכולים להתייחס לסוגיות כמו מזונות, משמורת או חלוקת רכוש. כדי לבצע שינויים בהסכם, יש לפנות שוב לבית המשפט או לבית הדין הרבני ולקבל אישור לשינויים המבוקשים.
טיפים לניסוח ואכיפת הסכם גירושין
- ייעוץ משפטי מקצועי מומלץ לקבל ייעוץ משפטי מעורך דין המתמחה בדיני משפחה בניסוח הסכם הגירושין. עורך דין מיומן יסייע לכם להבין את הזכויות והחובות שלכם וידאג לניסוח הסכם שמגן על האינטרסים שלכם.
- בהירות ודיוק הסכם הגירושין חייב להיות מנוסח בצורה ברורה ומדויקת, ללא פתח לפרשנויות סותרות. סעיפים לא ברורים עלולים להוביל למחלוקות עתידיות ולצורך בהתערבות משפטית.
- שמירה על גמישות במקרים מסוימים, ייתכן שיהיה צורך לבצע התאמות בהסכם הגירושין בהתאם לשינויים במצב הכלכלי או המשפחתי. כדאי לכלול בהסכם סעיפים המאפשרים גמישות במידת הצורך.
- חשיבה על טובת הילדים כאשר ישנם ילדים מעורבים, חשוב לשים את טובתם בראש סדר העדיפויות. יש לוודא שההסכם משקף את טובת הילדים וכולל הסדרים שמבטיחים את רווחתם.
מכאן שהסכם גירושין הוא כלי משפטי חשוב המאפשר לבני זוג להסדיר את סיום קשר הנישואין בצורה מסודרת ושקופה. ההסכם חייב לכלול את כל המרכיבים החיוניים כמו חלוקת רכוש, משמורת, מזונות ועוד, ולהיות מנוסח בצורה ברורה ומדויקת. אישור ההסכם בבית המשפט או בבית הדין הרבני הופך אותו לפסק דין מחייב, שניתן לאכוף במקרה של הפרה. בעזרת ייעוץ משפטי נכון והתייחסות להיבטים השונים, ניתן להבטיח שהסכם הגירושין יגן על האינטרסים של כל הצדדים ויאפשר התחלה חדשה בצורה מיטבית.
ד"ר עו"ד איריס טרומן , בעלת ידע נרחב, מקצועיות וניסיון רב בעריכת הסכם גירושין חכם, מדוייק , הוגן לצדדים ושאינו פתוח לפרשנויות , תלווה אתכם ברגישות ובנאמנות עד לקבלת התוצאה המיטבית עבורכם.